Net onder het oppervlak… daar wroet ik

want daar ligt nog van alles

Scheiden, het magazine Vrouw -bijlage bij de weekend-Telegraaf- is er deze week geheel aan gewijd. Gelukkige scheidingen, maar ook hele lelijke worden beschreven. Zomaar uit elkaar gaan is er niet meer bij. Daar zou een wet voor moeten komen: degene die vertrekt, moet binnen een maand wegwezen. Dat zou veel ellende voorkomen.

Ze wil wel
Zij wilde hem, een jaar of wat geleden, ook al was hij officieel nog getrouwd. En toen ze hem had, wilde ze zijn kindje (of een hond). En toen ze het kind had, wilde ze minder gaan werken, en een groter huis, en een opleiding, en meer geld, en een tweede auto. En toen ze dat allemaal had, wilde ze weg. Rupsje Nooitgenoeg in haar ware gedaante.

Ze wil niet
Al een paar jaar wilde ze geen seks met hem, ze wilde niet eens meer samenwonen, hem niet meer zien, niet meer part time werken, niet meer dat dure huis, niet meer samen voor hun kind zorgen.
Hij had wel een voorgevoel -ze was chronisch ontevreden- maar hij dacht dat het goed zou komen, dat hij dit gezin bij elkaar kon houden. Hij wilde niet uit elkaar.

Hun peuter wilde ook van alles niet. ‘Ik wil niet dat mama schreeuwt’; ‘Ik wil niet slapen’; ‘Ik wil niet op de wc’; ‘Ik wil niet eten’ en de ergste: ‘Ik wil geen grote jongen zijn, ik wil weer een baby zijn!’ Hij heeft de hardste levensles op tweejarige leeftijd al geleerd: je kunt in het leven nooit meer terug.

Wegwezen
Twee van de drie hebben geen schijn van kans meer op geluk. Zij niet omdat niets haar ooit tevreden zal maken. De kleine niet omdat hij zich thuis nooit meer geborgen zal voelen.
De man echter komt er wel, hij probeert soms voorzichtig al weer te lachen. Kilo’s lichter, fysiek uitgeput en mentaal stuk blijft hij overeind. Als een schip dat na een storm nog net blijft drijven, met de zeilen kapot en een gat in de boeg, op de motor op weg naar een veilige haven. Maar die haven is voorlopig niet zijn huis. Want hoe ze ook klaagt over hem, over haar zware leven en haar lastige kind, ze is nog steeds niet weg. Hij moet haar dulden zo lang het haar uitkomt. Waarom is er geen wet die gebiedt om te vertrekken als je een relatie beëindigt? Hup, koffer mee, wegwezen, de rest regel je later maar.

Als inzicht in flesjes te koop was, kocht ik een krat en stuurde die haar toe.

Bron: pxhere.com

Volg en like deze blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial