Net onder het oppervlak… daar wroet ik

want daar ligt nog van alles

Ik ben helemaal vóór duurzaamheid, hergebruik, soberheid en alles wat daarbij hoort. In mijn moestuin wordt niet gespoten en ik denk na over wat ik in mijn afwaswater doe. Ik doe mijn best maar niet alles is een succes.

Op Facebook kwam ik ze tegen, groepen waarin mensen elkaar tips geven om zelf zeep te maken. Dat leek me wel wat. Maar hoe te beginnen? In zowat alle recepten zat baking soda, dus dat kocht ik alvast in, plus een paar zakken gewone soda.
Toen ik bij ‘Floortje naar het einde van de wereld’ een vrouw zag die zelfgemaakt wasmiddel stond te kloppen met een garde, was ik om. Dat was toch puur romantisch? Lekker zoals vroeger!
Op een zaterdagochtend besloot ik te beginnen met het maken van wasmiddel voor de witte was. Het was simpel: zeep raspen (er lag nog een stuk oude handzeep), water koken, soda erin en voor de geur een beetje etherische olie (die van die geurlampjes). En maar kloppen en schudden. De maandag erop deed ik de was en warempel, alles was schoon en fris. Ik was echt super blij. Wat was ik goed bezig, qua milieu dan.
Voor het gemak vergat ik dat met de hand wassen nog véél milieubewuster is dan met een machine, maar oké.

De volgende stap was natuurlijk wasmiddel voor de gekleurde was en ook die lukte goed. Inmiddels vroeg ik mij af of je misschien ook helemaal zonder zeep de was schoon zou krijgen maar dat was nog net een brug te ver.
Nu vroeg de vaatwasser ook mijn aandacht. Leuk, zo’n machine die het werk voor je doet, maar wat een stank! De chemisch geurhangertjes helpen wel wat maar die passen natuurlijk niet in een ‘groen’ bestaan. Google bood de oplossing: een paar schijfjes citroen in het bestekbakje. En wederom warempel, de vaatwasser stonk niet meer. Nu was ik natuurlijk helemaal niet meer te houden; ik wilde zelf vaatwasmiddel maken. Het recept vond ik op internet. Baking soda, soda, citroen en grof zeezout. Alles in de blender en hoppa, klaar is je zeepje.
De eerste keer was niet zo’n succes, de vaat was niet schoon en kletsnat. Geen nood, azijn in het bakje van de glansspoel en de volgende keer meer zeep erin.
De tweede keer was iets beter, maar dat kan ook gekomen zijn omdat ik de vaat had voorgespoeld.
Van het resultaat van de derde keer heb ik een foto gemaakt. Zie hieronder.

Ik heb alles uit de vaatwasser gehaald en met de hand afgewassen, Misschien beter voor het milieu maar niet voor mijn humeur.

Tips zijn welkom.

Volg en like deze blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial