Net onder het oppervlak… daar wroet ik

Journalistieke blog met columns, onderzoek, recensies en maatschappelijke beschouwingen.

Soms schiet er een zin in mijn hoofd die ik zelf heel mooi vind. Of een woord, daar speel ik dan mee. Ik zeg het zachtjes en laat het in mijn mond rollen. Ik proef er als het ware aan. Het wordt gekneed tot het precies bij mij past. En dan mag het de wereld in.

Waar zo’n woord of zin vandaan komt, is moeilijk te zeggen. Deze week dacht ik na over het blad van de notenboom in mijn borders. Dat is ongezond voor de planten. Eikenblad is wel goed, daarentegen. Eiken hebben we hier genoeg, en eikels. Eikel, eikel. Wat een raar woord om als scheldwoord te gebruiken. Heeft vast te maken met de gelijkenis met het mannelijke geslachtsdeel. Maar op zich is een eikel best positief:
Fijn als je man een eikel is, kan hij nog uitgroeien tot een betrouwbare, sterke boom.


Ah! Daar is zo’n zin. Zo ontstaat ‘ie dus. En ik weet direct dat het een ‘speelzin’ is. Ik draai de woorden om en om. Niet erg als je man een eikel is…; Fijn als je een eikel genoemd wordt…; hij heeft nog kans om een sterke boom te worden…; Dat gaat een tijdje zo door in mijn hoofd en de volgende dag komt het terug en dan moet het op papier. Of in mijn blog. Ik dacht eraan om een pagina te maken met van deze losse bedenksels er op. Maar ja, je kunt zo’n losse zin niet zomaar openbaar maken.

Stel je voor:

28 december
Fijn als je man een eikel is, kan hij nog een sterke boom worden.

Mijn vriend vraagt zich direct af wat hij die week verkeerd heeft gezegd. Hij tenenloopt de hele dag om mij heen, wachtend op het juiste moment om te vragen ‘Zit het nog goed tussen ons?’ Mijn buurvrouw schrikt en denkt: ‘Waar hadden we het laatst ook weer over?’ Onze vrienden die in scheiding liggen zullen er zéker een teken in zien dat ik partij trek. Alleen mijn moeder, die schrikt niet. Die denkt ‘Je hebt helemaal gelijk’.

En leg dan maar eens uit dat het allemaal begon met blaadjes in je tuin…Volg en like deze blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
error

Geniet jij van deze blog? Deel het met anderen.