Net onder het oppervlak… daar wroet ik

want daar ligt nog van alles

Het is een hot topic: seksuele voorlichting voor jongeren. Hoe pak je dat aan? Moet je de positieve kanten belichten of waarschuwen voor ziektes? Accepteer je sexting als een nieuwe vorm van flirten of bezorgt het je slapeloze nachten? Deze maand verschenen er twee boeken over seksuele voorlichting, precies in de week dat ik begon te bloggen over míjn seksuele opvoeding… of het gebrek daaraan.

Mijn eigen seksuele voorlichting begon toen mijn moeder een van mijn broers apart nam in de keuken. Ik was in de woonkamer en hoorde hun steeds harder klinkende stemmen. Het kwam erop neer dat mijn broer vooral niet thuis moest komen met een zwanger vriendinnetje. Het liep uit op een hooglopende ruzie. Mijn broer was duidelijk niet toe aan het verhaal van mijn moeder.
Toen mijn interesse in jongens aanwakkerde, kreeg ook ik waarschuwingen in alle soorten en maten. Mijn eerste serieuze verkering had mij ‘in bed gesleurd’, ik mocht niet met hem omgaan. Seks was sowieso niet leuk, je moest als vrouw maar ‘klaar gaan liggen’ als je eigenlijk wilde slapen. En ‘mannen konden het ook niet helpen’. Het kwam erop neer dat je seks maar zo lang mogelijk moest uitstellen want je zou nog lang genoeg je lichaam ter beschikking moeten stellen aan de wensen van de man. Over genieten werd niet gesproken. Gelukkig durft Faya Lourens in haar boek Sex Safe wel te bespreken dat het samenvloeien van twee lichamen heerlijk kan zijn, mits je duidelijk aangeeft wat je wel en niet lekker vindt. En dat je dat best mag ontdekken door op onderzoek uit te gaan op je eigen lichaam.

Belle Barbé geeft in haar boek Ik & Seks voorlichting die verder gaat dan het condoom over een banaan schuiven tijdens de biologieles. Ook zij vertelt hoe fijn seks kan zijn. Vooral als je zelf weet wat je lekker vindt. Zij legt veel nadruk op de eigenwaarde van de onzekere tiener. Wat normaal is, met wie je seks wil en wat er allemaal gebeurt in je lijf wordt in duidelijk gekaderde hoofdstukken besproken.
Had ik die boeken vroeger maar gehad, dan had ik daar vast nu nog plezier van gehad.

Omdat ik beide boeken niet helemaal doorgenomen heb, geef ik hier geen cijfer maar wel een advies aan alle ouders van tieners: haal ze op tijd in huis, ze kunnen er alvast maar liggen.

Ik & Seks, Belle Barbé. Bestel hier.

Sex Safe, Faya Lourens. Bestel hier.

Volg en like deze blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial