Net onder het oppervlak… daar wroet ik

want daar ligt nog van alles

Twee weken na het lezen van Bonita Avenue van Peter Buwalda dacht ik nóg na over het plot. Niet alleen omdat het me intrigeerde maar vooral omdat het zo veel eindjes los laat, dat het meer vragen oproept dan beantwoord.

Siem Sigerius is een beroemde wiskundige met twee stiefdochters en een verslaafde zoon. Zijn dochter Joni krijgt verkering met de hoofdpersoon Aaron, een mislukte fotograaf. Het boek gaat over mislukte huwelijken, een pornocarrière, psychoses, misbruik en de vuurwerkramp in Deventer. Deze ingrediënten mengt Buwalda tot een gerecht waarvan je je afvraagt: wat eet ik eigenlijk?

Niet alleen springen de hoofdstukken van het ene naar de andere karakter zonder aankondiging (je vraagt je steeds weer af over wie je nu weer leest), ook schiet het verhaal van de tegenwoordige naar de verleden tijd zonder duidelijke aanwijzing. Het lijkt of Buwalda zo veel mogelijk maatschappelijke issues wilde inzetten om een boeiend verhaal te creëren. Helaas is het een bijna onleesbaar boek geworden zonder antwoorden.

De schrijfstijl is goed maar de poging tot literair overtuigen jammerlijk mislukt. Dit boek krijgt van mij een 4.

Ben je geïntrigeerd en wil je Bonita Avenue lezen? Klik dan hier.

Volg en like deze blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial