Net onder het oppervlak… daar wroet ik

want daar ligt nog van alles

Hoe ver moet je gaan?

Hier is uw presenterende Pacman, uw messcherpe master chief, uw doortastende Donkey Kong van dienst, Patrick Lodiers! Tatadataaaaaaaa”. Zo liet journalist en presentator Patrick Lodiers zich maandag 1 juli aankondigen voor de Nieuws BV, ‘Voor je dagelijkse dosis nieuws, achtergronden en vertier bij BNNVARA’ zegt hun site. Ene Roelof las de tekst op. Ik stel me hem voor, op zijn knieën liggend op de grond, Lodiers aanbiddend. Lodiers bedankte hem.

Vroeger viel Patrick Lodiers me niet op als specifiek irritant. Hij nam het op voor de zwakkere in de samenleving, was ambassadeur voor Unicef en stelde maatschappelijke misstanden aan de kaak. Programma’s als Over mijn lijk -terminaal zieken- en Je zal het maar hebben -rare afwijkingen- gaven hem de uitstraling van een warm mens en een prima presentator.

Zijn tv-programma De Nieuwste Show liet echter een andere kant van hem zien. Daarin probeerde hij grappiger te zijn dan zijn eigen teksten, leuker dan Jeroen van Koningsbrugge en gevatter dan Tijl Beckand. Hij schoof zichzelf naar voren als grapjas en verwarde stoïcijns sarcasme en gemaakte leukigheid met het vak van stand up comedian. De Nieuwste show was een mislukte taart die bezweek onder een te dikke laag Lodiersglazuur. Typisch gevalletje van de schoenmaker en de leest.

Niet ter vermijden
Bij mij gaat de tv op een ander net als Lodiers in beeld komt. Soms lukt het echter niet om Lodiers te vermijden. Zoals afgelopen maandag toen ik stond te schilderen en onderwijl het laatste nieuws wilde horen. De Nieuws bv op Radio 1 startte met de Donkey Kong-kermisaankondiging van Roelof en ik werd een beetje misselijk. Ik vroeg me af of Lodiers de tekst zelf had geschreven. Hij zal er vast enorm om hebben gelachen. Fijn, lol op je werk. Maar is het passend bij een programma als De Nieuws bv? Moet de presentator daar niet ondergeschikt zijn aan het onderwerp in plaats van andersom?

Een beetje zachte onderwerpen afgelopen maandag, zoals het item over muziek bij computer games, maar er werd toch een interessant verhaal van gemaakt. Dat kan Lodiers, dat is zijn vak. Zo hoor ik hem graag. Hij lijkt echter steeds verder van het journalistieke basisstation weg te raken, op de vlucht naar populariteit. Ik hoop dat hij nog eens naar de leest omkijkt.

Foto’s: Televizier.nl en www.nporadio1.nl

Volg en like deze blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial